2017. január 9., hétfő

Mademoiselle Madeleine

Olyan kultusz övezi ezt a sütit, hogy ha nem ismered, biztosan valami nagyon flancos francia csodára gondolsz. Van aki Proust nyomán találkozott a madeleine-nel „Az eltűnt idő nyomában” című regényből ...


... és van aki a Szállítóban látta először, amint Jason Stathan a felügyelővel együtt kávé, tea és tej társaságában falatozott madeleine-t, amit egy kínai leányzó készített.



Nos, szó sincs arról, hogy a madeleine egy bonyolult sütemény lenne, sőt – igen könnyű és gyors elkészíteni. Hirtelen támadt ötletből is elkészíthető.

A tízesek bűvöletében

Az összetevőkből 10-10 dkg kell csupán 10 percig pihentetem és 10 perc alatt sül meg.

Összetevők

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg simaliszt
  • csipet só
  • 2 szoba hőmérsékletű tojás
  • 1 citrom reszelt héja  

Elkészítés 

  1. Előmelegítem a sütőt 170 °C-ra. Kimérem a hozzávalókat. 
  2. Elsőként a vajat olvasztom meg alacsony hőmérsékleten és elkezdem visszahűteni. A cél az, hogy folyékony legyen, de nem túl meleg.
  3. Az egész tojásokat egy nagy tálban felverem, majd apránként hozzáadom az átszitált porcukrot. Alaposan felhabosítom. Most adom hozzá a citromhéjat.
  4. Fakanálra térek át – a lisztben elkeverem a csipet sót és óvatosan eldolgozom a cukros tojásban.
  5. Végül apránként hozzáadom az olvasztott vajat és simára keverem. 10 percre hűtőbe teszem. Ne tovább!
  6. Kiveszem a tésztát a hűtőből és két 9 darabos szilikon kagylóformába, elosztom. Ez a tésztamennyiség pont a 18 darabhoz elég. Milyen zseniális :-)
  7. Beindítom a sütőben a légkeverést és 10 perc alatt megsütöm. Ha kész, kiveszem és 10 percig hagyom pihenni a formában, majd óvatosan kinyomom a formából.
Kész!


A 18 darab kis kagyló nem fog sokáig tartani. Egyszerű, de mégis zamatos, finom íze és puhasága teszi népszerűvé kicsik és nagyok körében egyaránt.

No, és mint minden népszerű süti, a madeleine-nek is számos variációja létezik, de erről majd később.

1 megjegyzés:

  1. Ha két tojás összsúlya 120 gramm, akkor héja nélkül ez is 10 dkg lesz. :-)

    VálaszTörlés