2015. február 15., vasárnap

Lemon Curd

Azaz citromkrém.

Első találkozásomat az angolok citromkrémjével egy ír süti inspirálta. Ha citromos, akkor nagyon citromos. Ez szinte mindig jellemző – azaz a citrom többszörösen és több formában lelhető fel benne. Igaz ez a citromkrémre is, de a citromkrém valójában mindig a citromosság fokozásaként jelenik meg valamely más – jellemzően sütemény – mellett.


Bár a citrom a savanyú varázslója, a lemon curd az édesszájúak kedvence. Selymes és habos. Más habokkal, gyümölcsökkel keverve kiváló pohárdesszerteket készíthetünk vele. Friss kaláccsal vagy könnyű pirítóssal remek reggeli kiegészítő. Tölthetünk süteményeket vele, vagy egy kis tejszínhabbal megbolondíthatunk például egy ír citromtortát.

Az összetevők aránya nagyon sokféle lehet. Több citromlé, kevesebb héja; több héja, kevesebb lé; alig cukor; alig vaj; stb., stb. Ugyanígy az elkészítés módja is nagyon sokféle lehet. Én ismertetek egy elkészítési módot, de nyugodtan nézz körül a hálón, hátha neked más a szimpatikusabb.

Hozzávalók

  • 5 egész tojás;
  • 5 (meyer) citrom héja és 
  • kb. 3 leve (1,5 dl)
  • 200 g friss, szobahőmérsékletű vaj;
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő;
  • 250 g porcukor.

Elkészítés

Kockázd fel a vajat. Tégy oda egy nagyobb edényben vizet forrni a gőzfürdő számára. Végy egy íves falú – lehetőleg porcelán – tálat, s a tojásokat verd fel enyhén habosra benne. Add hozzá az átszitált porcukrok és az átszűrt citromlevet és a keményítőt. Keverd simára és tedd a gőzfürdő fölé. Még ne forrjon, mikor odateszed – jobb, ha fokozatosan melegszik fel. 

Folyamatos kevergetés mellett sűrítsd be a krémet. Ügyelj arra, hogy a gőzfürdő ne legyen túl forró, mert a tojás kicsapódhat. Ez türelemjáték, de megéri mert a házilag készített krém finomabb és tudod, hogy mi van benne.

Ha besűrűsödött, tedd bele a lágy vajkockákat és a citromhéjat és gyorsan keverd el szép simára. Hagyd hűlni legalább fél óráig, de gyakran térj vissza újra és újra átkeverni, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. Ha már nincs esély a bőrösödésre, paszírozd át egy szitán, hogy valóban selymes legyen és semmi szilárd ne rontsa el az élvezetet, ahogy olvad ez az édes savanyú a nyelveden.

Ezek után tedd üvegekbe és hagy teljesen kihűlni. Hűtőben 1-2 hétig gond nélkül eltartható.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése