2015. január 18., vasárnap

English Muffin

Aki most találkozik először az English Muffin-nal, gyorsan szeretném jelezni, hogy nem egy kellemesen édes finomsággal lesz dolga, hanem egy érdekes kelt tésztával, amelyet nem sütőben, hanem száraz serpenyőben sütünk ki. Ez nem kenyér. A cukor miatti édesség nem uralkodik el, de jólesően kellemes ízt ad. Mivel a sütésnél a belseje nem sül át teljesen, felhasználás előtt többnyire megpirítjuk – ettől válik olyan selymessé az állaga, némi ropogóssal.

No, de mire lehet használni? Ez az érdekes zsemleféle alapvetően különböző szendvicsek befogadására alkalmas. McDonalds rajongóknak ismerős lehet, mert a reggelizős kínálatban tulajdonképpen az english muffin nagyon élelmiszer-technológiai elkorcsosulásával találkozhatnak.

Jómagam az Egg Benedict alapjaként találkoztam vele, de kiválóan alkalmas pirítósként fogyasztani házi vajjal, finom lekvárokkal, füstölt lazaccal, vagy bármi mással.

Mire (mihez) jó még az Englishe Muffin? Próbáld ki!

Ha szeretnél enni egy kis english muffin-t, akkor előző nap érdemes elkészíteni. Nekem mindig esti program – lefekvés előtt fejezem be a sütést.

Hozzávalók

  • 300 g liszt (sima, teljes kiőrlésű – lehet vele játszani);
  • 15 g szoba hőmérsékletű vaj;
  • 15 g porcukor;
  • 6 g só;
  • 7 g szárított élesztő (ekkora egy Dr. Oetker);
  • 1 közepes tojás felverve;
  • 200 ml langyos tej, amiből csal 170 ml-t használok fel, a többit csak szükség esetén (pl.: ha olyan lisztet használok, amely több nedvességet vesz fel);
  • 1 bő evőkanál kukoricaliszt.

Elkészítés

A lisztet, a porcukrot, az élesztőt és a sót alaposan elkeverem, majd hozzáadom a vajat, a tojást és a szükséges mennyiségű tejet. Alaposan kidagasztom – könnyű rugalmas tésztát gyúrok belőle.

Szobahőmérsékleten 1-1½ órát kelesztem lefedett edényben (kelesztőtálban).

Átdolgozom, rövid hengert formázok belőle, amit hat egyenlő darabra vágok. A részeket egyenként kb. 10 cm átmérőjű korongokká formázom és egy mélyebb tepsibe teszem – fóliával fedem.

Újabb 1 óráig kelesztem.

Előmelegítek egy serpenyőt. A muffinokat óvatosan megforgatom a kukoricalisztben majd közepes lángon mindkét oldalát 3-3 percig sütve megsütöm. Kinek-kinek érdemes kitapasztalni, hogy hol a határ? Milyen hőmérsékletet érdemes belőni? A lényeg az, hogy nem szabad égnie a muffinnak – óvatosan süssük, ha kell, lassabban és tovább.

Másnap aztán jöhet a felhasználás.



Teljes kiőrlésű muffinok

Tipp: rusztikusabb felületet kapsz, ha nem felvágod, hanem villával körbeszurkálod és így választod el a két felét. Majd pirítsd meg kenyérpirítóban, egy serpenyőben szárazon, vagy kevés vajjal, olívával – attól függően, hogy mire használod fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése