2014. október 5., vasárnap

Ráspi Tündér 2012


A fehér vörösbor?
A kis kapros...



Efféle dolgok jutnak először az ember eszébe. Hordóban érett természetes módon, s ez nagyon érződik. A természetesség egyébként is fontos meghatározója Ráspi minden tevékenységének. Fűszeres – markánsan fűszeres. Egyesek a borsot emelik ki, de nekem már csak a kapor marad a meghatározó. Gyümölcsös – leggyakrabban az őszibarackot említik. Őszintén szólva nem törekedtem az íz felismerésében, mert olyan brutálisan erősen hatott rám a bor egésze.

Nem egy könnyű bor – Horváth József (alias Ráspi) Jenifer Lopez „fenekéhez” hasonlította, s ez rendkívül találó. Nagy, kerek, erős bor ez – semmi könnyedség. Ha nem látná az ember, hogy fehér, akár vörös borokra is asszociálhat. Ugyanakkor nagyon kerekek a savak. Nem „húz” a bor.

Szóval valóban egy tündérről van szó. Egy házias, kedves, melengető, simogató jelenségről, aki azonnal belopja magát a szívünkbe.

Furmint, leányka, zöld veltelíni házasítása. Jellemzője, hogy a szőlő igen nehezen művelhető területről, öreg tőkékről származik. Az eredmény egy komplex, nagyon markáns egyedi jegyekkel bíró bor.

Hozzájutni nem könnyű. Az étteremben (Fertőrákos) lehet vásárolni, akár nagyobb tételben is. A weboldalon meg van nevezve néhány viszonteladó – ez lehet még a reménységünk.

Részemről máris jöhet a következő palack.

Adatok


Megnevezés: Ráspi Étterem - Borászat
Cím: H-9421 Fertőrákos, Fő u. 72.
Honlap: http://www.raspi.hu/borkatalogus.php
Tel: +36 99/355-146
Mobil: +36 30/400-2557
E-mail: raspi@raspi.hu
Nyitva tartás: egész évben: 12:00 - 23:00h

2 megjegyzés:

  1. Ezen sorok után - jutalék járna érte :) - addig kutatom, míg meg nem kóstolhatom. :)

    VálaszTörlés
  2. A Borudvarban (Széchenyi u. 48.) szokott lenni. Bár most ünnepek előtt kifogytak belőle.

    VálaszTörlés